top of page

Blekinge LAGA BILEN har som mål att erbjuda många tjänster och se till att våra kunder är nöjda. Tack vare vårt breda utbud är vi säkra på att kunden kommer att bli nöjd med att ha valt oss. Ta en titt på vår hemsida, och om du har några frågor eller funderingar är du hjärtligt välkommen att kontakta oss.


Rattsurfning

Regeringen har beslutat att man får inte använda sin mobil i handen medan man kör, så kallat rattsurfning. Detta förbud blir giltigt den 1 februari 2018. Förbud gäller, förutom mobil, all kommunikationsutrustning som är hållen i handen under färd.


Nya besiktningsregler

Från och med den 20 maj 2018 så gäller det nya regler för besiktning på bland annat personbil. Den fasta besiktningsperioden som i dagsläget baseras på registreringsnumrets slutsiffra, kommer att slopas. Istället blir det en EU-anpassning och det blir rörliga besiktningsperioder. (Samt, respittiden kommer att upphöras.)

Dock har man nu en viss frihet att själv välja när man vill besiktiga sitt fordon.

I grova drag kan man säga att fordonet ska besiktigas senast 14 månader efter den månad som godkänd besiktning skedde.


AC

Service på AC bör göras vart annat till vart fjärde år beroende på hur mycket man kör.

Alla bilar läcker kylmedel, man räknar med att 50 g läcker ut per år. Ett AC-system innehåller ca 500 g.

I nyare bilar med variabla kompressorer är det väldigt viktigt att göra AC-service, så att det inte är för lite olja och kylmedel i systemet. Följden blir haveri av kompressor med stora kostnader som följd, om inte AC-service utförs regelbundet. 


Däck

Vid vinterväglag ska vinterdäck användas mellan den 1 december och 31 mars. Detta gäller alla lätta, tunga och utlandsregistrerade fordon.

Det finns inga krav på hur gammalt ett däck får vara. Däck kan både vara dubbade eller dubbfria, men det är krav på bra mönsterdjup och att dubb har ett visst utstick.

Dock är det tillåtet att använda dubbdäck mellan den 1 oktober och 15 april, samt det är tillåtet att använda dubbdäck vid andra perioder om det är eller väntas vinterväglag.

Mönsterdjup:

Vid sommarväglag ska ett däck ha mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. Dock bör mönsterdjupet vara minst 3 mm på blöta vägar, för att ge bra vägfäste.

Vid vinterväglag ska ett däck på personbil och lätta fordon, ha mönsterdjup på minst 3 mm.               Vi hoppas på ett snart återseende! Titta gärna in på vår hemsida

               med jämna mellanrum.

bottom of page